In 2010 zijn we in Schijndel gestart met de voorbereidingen van de wijngaard, namelijk het klaarmaken van de bodem. In het voorjaar van 2012 is de wijngaard uitgezet in de vorm van het Labyrint van Chartres. Totaal 845 stokken op een oppervlakte van 3000 m2. We hebben gekozen voor minder ziektegevoelige rassen die een goede groeikracht hebben. Hoofdrassen rood zijn: Regent, Rondo, Marchal Foch. Witte rassen: Muscaris, Johanitter, Solaris, Serval Blanc en Bianca. In 2016 hebben we nog 200 stokken bij geplant van de rassen Cabernet Cortis en Cabernet Cantor. In 2017 hebben we nog extra Johanitter geplant. In 2020 hebben we een aantal “proefrassen” in ons labyrint vervangen door Solaris en Carbernet Cortis stokken. Ook hebben we Muscaris en een nieuw ras Divico aangeplant. In 2021 hebben we nog een uitbreiding gedaan met Divona. Een wit druivenras.
We maken diverse witte en rode wijnen van onze druiven en deze zijn uiteraard in onze streekwinkel te koop.
Druiven telen is een heel ander vak dan wijn maken. De druiven worden vroeg in het voorjaar gesnoeid en in april aangebonden. We proberen voor 15 februari alles gesnoeid te hebben. Als de druiven gaan groeien worden de takken uitgebogen en mooi aangebonden. De knoppen gaan dan uitlopen. Als ze lang genoeg zijn worden ze aangebonden aan de draden en verder geleid. Op deze wijze ontstaat er een “loofwand” van bladeren. De takken in de loofwand moeten ver genoeg uit elkaar staan, zodat de wind er goed door kan. Als het gewas nat is moet het namelijk snel kunnen drogen, zodat schimmels zo min mogelijk de kans krijgen.
Aan elke tak van de loofwand blijven 2 of 3 trossen druiven hangen. Het te veel aan trossen, worden er gedurende het seizoen afgehaald. Trossen zouden anders te dicht op elkaar hangen, waardoor schimmels weer meer kansen krijgen. En de oogst zou te zwaar kunnen worden voor de druivenstruik, waardoor er het jaar erop minder druiven geproduceerd worden. Ook willen we een goede kwaliteit druiven op het eind van het seizoen kunnen oogsten, met een voldoende hoog suikergehalte. Als er te veel druiven hangen, kan dat wel eens een probleem zijn.
Gedurende de groei van de loofwand worden de takken elke keer netjes aangebonden. dit is voornamelijk rustig werk in juni en juli. In die periode ontstaan er ook zijscheuten, die we er uit dieven.
Gedurende de zomer plukken we ook het blad rond de druiventrossen weg. De druiventrossen krijgen daarmee meer licht. Ook worden de druivenschillen wat steviger, zodat ze minder gevoelig worden voor schimmel en insecten aantastingen.
Zodra de rijping van de druiven begint worden er netten gespannen om de druiven te beschermen tegen de vogels en wespen. Meestal doen we dit rond half augustus.
Tijdens een rondleiding laat ik u graag alles zien en vertel ik er graag over. Kijk bij onze activiteiten.