Wijngaard

 

In 2010 zijn we in Schijndel gestart met de voorbereidingen van de wijngaard; het klaarmaken van de bodem van de wijngaard. In het voorjaar van 2012 is de wijngaard uitgezet in de vorm van het Labyrint van Chartres. Totaal 845 stokken op een oppervlakte van 3000 m2. We hebben gekozen voor minder ziektegevoelige rassen die een goede groeikracht hebben. Hoofdrassen rood zijn: Regent, Rondo, Marchal Foch. Witte rassen: Palatina (Muskaatdruif), Phoenix, Johanitter, Solaris en Serval Blanc, Aurore en Bianca. In 2016 hebben we nog 200 stokken bijgeplant van de rassen Cabernet Cortis en Cabernet Cantor. In 2017 hebben we nog extra Johanitter geplant. In 2020 gaan we een aantal “proefrassen” in ons labyrint vervangen. Er komen meer Solaris stokken en Carbernet Coris Stokken. Ook gaan we Muscaris aanplanten en een nieuw ras Divona.
We maken diverse witte en rode wijnen van onze druiven. Deze zijn in onze streekwinkel te koop.

gewasverzorging

Druiven telen

 

Druiven telen is een heel ander vak dan wijn maken. De druiven worden vroeg in het voorjaar gesnoeid en in april aangebonden. We proberen voor 15 februari alles gesnoeid te hebben. Als de druiven gaan groeien worden de takken uitgebogen en mooi aangebonden. De knoppen gaan dan uitlopen. Als ze lang genoeg zijn worden ze aangebonden aan de draden en verder geleid. Op deze wijze ontstaat er een “loofwand” van bladeren. De takken in de loofwand moeten ver genoeg uit elkaar staan, zodat de wind er goed door kan. Als het gewas nat is moet het namelijk snel kunnen drogen, zodat schimmels zo min mogelijk kans krijgen.

Aan elke tak van de loofwand blijven 2 of 3 trossen druiven hangen. Te veel trossen worden er gedurende het seizoen afgehaald. Trossen zouden anders te dicht op elkaar hangen, waardoor schimmels weer kansen krijgen. En de oogst zou te zwaar kunnen worden voor de druivenstruik, waardoor er het jaar erop minder druiven geproduceerd worden. Ook willen we een goede kwaliteit druiven op het eind van het seizoen kunnen oogsten met een voldoende hoog suikergehalte. Als er dan te veel druiven hangen, kan dat wel eens een probleem zijn.

Gedurende de groei van de loofwand worden de takken elke keer netjes aangebonden. dit is voornamelijk rustig werk in juni en juli. In die periode ontstaan er ook zijscheuten, die we er uit dieven.

Gedurende de zomer plukken we ook het blad rond de druiventrossen weg. De druiventrossen krijgen daarmee meer licht. Ook worden de druivenschillen wat steviger, zodat ze minder gevoelig worden voor schimmel en insecten aantastingen.

Zodra de rijping van de druiven begint worden er netten gespannen om de druiven te beschermen tegen de vogels en wespen. Meestal doen we dit rond half augustus. Eind augustus, begin september is immers het ras Solaris al rijp en die rijpt net als de wespen komen.

Tijdens een rondleiding laat ik u graag alles zien en vertel ik er graag over. Kijk bij onze activiteiten.

Blad knippen
netten hangen
door netten beschermde druiven
blad plukken
dieven
neten
Back to Top

MMMMmm Koekjes!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Voor meer informatie bekijk ons privacybeleid: <a href="https://wineryandherbs.nl/privacybeleid/">https://wineryandherbs.nl/privacybeleid/</a>