De wijnmakerij

Zodra de druiven rijp zijn worden ze geplukt. En dat is ook het moment dat het wijnmaak proces start.

Het witte druivenras Solaris is het vroegst van allemaal. Dit ras is meestal eind augustus, begin september rijp. Dit geeft ook al meteen een probleem als er veel wespen zijn. Die vinden dit ras ook heerlijk en dus moeten we onze druiven goed afschermen met netten. Na het oogsten worden de druiven gekneusd, geperst en wordt de gisting ingezet. In een rondleiding en workshop kan ik u er alles over vertellen.

druiven oogsten

Druiven oogsten

Zodra de druiven rijp zijn worden ze geoogst. De netten worden omhoog geslagen en met een snoeischaar  met botte punten worden de trossen afgeknipt. De trossen worden meteen schoon gemaakt. Dat wil zeggen dat zieke of rotte druifjes meteen uit de trossen gehaald worden. We willen namelijk een zo schoon mogelijk product. Het oogsten gebeurd door vrijwilligers en campinggasten die het leuk vinden een ochtend mee te plukken.

wassen en kneuzen van de druiven

Kneuzen van de druiven

Als de druiven geoogst zijn worden ze gewassen en daarna gekneusd. Hierbij worden zo veel mogelijk steeltjes verwijderd. Als het heel warm weer is moet dit werk zo snel mogelijk na de oogst gebeuren. Immers infecties van wilde gisten of azijnzuur bacteriën aan de pootjes van fruitvliegjes liggen op de loer.

Tijdens het hele wijnmaak proces werken we zo schoon en hygiënisch mogelijk, zodat we geen infecties in de wijn krijgen en op een zo natuurlijk mogelijke wijze wijnen kunnen maken.

persen van de druiven

Persen

Na het kneuzen van de druiven worden pecto enzymen toegevoegd. Hierdoor worden de celwanden sap doorlatend en is er een hogere sap opbrengst tijdens het persen. Bij witte druiven vindt het persen binnen 24 uur plaats. Bij rode druiven wordt de gist direct aan de pulp toegevoegd. Immers de rode kleur van de wijn komt uit de schil van de druiven en die wordt tijdens de gisting onttrokken. Afhankelijk van het groeiseizoen, de kwaliteit van de rode druif  en het type wijn dat je wilt maken wordt na 3 tot 14 dagen geperst. Daarna gist de wijn door totdat de gisting is afgelopen.

wijnrijpingsvaten

Rijping van de wijn

Zodra de wijn is uitgegist wordt de wijn overgeheveld naar roestvast stalen vaten. De nog jonge wijn gaat rijpen. Het CO2 gehalte wordt langzaam minder en allerlei primaire aroma`s worden omgezet in secundaire en tertiaire geuren en aroma`s. Omdat gedurende de rijping allerlei stoffen neerslaan wordt de wijn een paar keer geheveld. Hierdoor wordt de wijn steeds helderder. Veel wijnen worden voor het bottelen nog eens gefilterd. Winery & Herbs filtert haar wijnen niet. Hierdoor blijven meer natuurlijke smaken bewaard. Enig risico op depotvorming later in de fles is dan wel mogelijk, maar is acceptabel.

Mousserende wijn

Wij maken ook een mousserende wijn. Een wijn met bubbeltjes. Dit doen we ook op een natuurlijke wijze door een 2-de gisting op de fles. In principe maken we eerst een gewone witte wijn. Zodra die dan uitgegist is en een keer geheveld, voegen we weer wat suiker toe en een champagne gist. De wijn gaat dan weer gisten en de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuurgas. Als de wijn weer goed aan het gisten is, gaat die al gistend in de fles. De fles wordt afgesloten met een bier dop. De gisting gaat in de fles door. Het koolzuurgas kan niet ontsnappen en lost op in de wijn. Dit geeft later de bubbels in de wijn. Vooraf wordt exact berekend hoeveel suiker bij de wijn gedaan wordt. Immers als je te veel bij voegt vergist er veel en ontstaat er te veel CO2. Hierdoor kan de druk in de champagnefles te hoog worden en kan dan exploderen. Zorgvuldig werken is dan ook van belang. Als na 9 maanden de gist in de fles is afgestorven en neergeslaan gaat de fles in het houten rek (pupitre) of in de remuage machine. De fles wordt langzaam gedraaid van liggen naar op zijn kop. Hierdoor komt het depot in de kop van de fles te zitten. De kop van de fles wordt dan bevroren. Het depot zit dan in het blokje ijs. De fles kan dan geopend worden en onder druk vliegt de ijs prop, met het depot, uit de fles. de fles wordt dan weer aangevuld met dezelfde wijn en de definitieve kruk kan er dan op. Het geheel wordt met een ijzercapsule verzegeld om de kurk zeker op de fles te houden. Nu is de wijn klaar voor etikettering en kan na een paar maanden rust verkocht worden.

mousserende wijn Rebel
ontvangst met mousserende wijn
remuage machine

Wijn bottelen

Zodra de wijn klaar is kan er gebotteld worden. Meestal doen we dit met 4 tot 6 mensen. Afgelopen jaar hielpen 6 camping gasten mee met het bottelen. Geweldig gezellig was dat. Natuurlijk ook meteen proeven.

bottelen van de wijn

Wijnflessen etiketteren

Als de flessen gebotteld zijn komt er een mooi etiket op de fles. Hierop staat altijd vermeld wie de wijn geproduceerd heeft. Winery & Herbs dus. Hoeveel alcohol er in de wijn zit en van welk ras druiven de wijn gemaakt is. Als er meerdere rassen gebruikt zijn of een wijn is tot stand gekomen door het mengen van verschillende wijnen wordt dat ook aangegeven.

Nederlandse wijn

Wijnen genieten

Tja, en als de wijn dan gebotteld is kun je lekker op ons terras genieten van de verschillende wijnen. Je kunt onze wijnen natuurlijk ook in onze streekwinkel kopen. We hebben verschillende rode en witte druiven wijnen.  Daarnaast maken we ook vruchtenwijnen.

Omdat onze natuurwijnen gemaakt worden van druivenrassen die minder gevoelig voor schimmels zijn en anders smaken dan Merlot of de Sauvignons van deze wereld, moet je ook de smaak en geur van onze wijnen een kans geven om van te leren genieten.

wijnproeverij op de kamping
Back to Top

MMMMmm Koekjes!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Voor meer informatie bekijk ons privacybeleid: <a href="https://wineryandherbs.nl/privacybeleid/">https://wineryandherbs.nl/privacybeleid/</a>